Biofuel trial flight set for 747


BBC News September 28, 2007

Air New Zealand says it plans to mount the first test flight of a commercial airliner partially powered by biofuel. The 747 flight is one part of a deal signed by the airline, engine producer Rolls-Royce and aircraft manufacturer Boeing to research "greener" flying.
One of the four engines will run on a mixture of kerosene and a biofuel, and is set for late 2008 or early 2009. Read more...

2 comments:

Anonymous said...

Ένα μεγάλο βήμα κατά τη γνώμη μου και ελπίζω να το πράξουν και άλλες εταιρίες ακόμα πιο κοντά σε εμάς, δηλαδή σε κάποιο κράτος στη Ένωση. Μόνο έτσι θα υπάρξει κίνητρα και από άλλες εταιρίες να καούν το ίδιο δυστυχώς ή ευτυχώς!
Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι η ίδια η Ένωση έχει δηλώσει προβληματισμούς για τη αυξανόμενη ζήτηση αυτού του εναλλακτικού καυσίμου και υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το εάν θα πρέπει μετά το 2012 να αυξηθεί το ποσοστό των βιοκαυσιμων που θα πρέπει να υπάρχει σαν μίγμα με τα συμβατικά καύσιμα. Μέχρι το 2012 το ποσοστό θα φτάσει το 5,7 τις εκατό. Είναι δίκοπο μαχαίρι. Βέβαια όταν βλέπουμε τις τιμές πετρελαίου στα ύψη, ίσως αυτό το καύσιμο να είναι μια άλλη επιλογή. Προσωρινά καλύτερη!

Iosif Botetzagias said...

Θα συμφωνβήσω με το 'προσωρινά'. Τα βιοκαύσιμα έχουν δεχθελί μεγάλη κριτική και πλέον δεν θεωρούνται πανάκεια. Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη κριτική:
http://okosmos.blogspot.com/2007/09/oecd-blasts-eu-biofuels-rush.html

Δυστυχώς αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της στρεβλής (περιβαλλοντικά) ανάπτυξης: Αυτό που παρουσιάζεται σαν λύση στο παρόν πρόβλημα είναι απλώς η εισαγωγή στο επόμενο...